ویروس کرونا و پاسخ های سازمان بهداشت جهانی

ویروس کرونا چیست؟

کرونا ویروس‌ها خانواده بزرگی از ویروس‌ها هستند که می‌توانند در حیوانات یا انسان‌ها موجب بیماری شوند. چندین کرونا ویروس‌ هستند که در انسان‌ها عفونت‌های جدی تنفسی ایجاد کرده‌اند که از سرماخوردگی تا بیماری‌های جدی از قبیل سندروم تنفسی خاورمیانه (MERS) و سندرم تنفسی حاد یا سارس (SARS) متغیر بوده‌اند. ویروسی که اخیراً کشف شده عامل بیماری کرونا ویروس COVID-19  است.

این COVID-19 چیست؟

بیماری COVID-19 بیماری عفونی است که اخیراً کشف شده است. این ویروس و بیماری جدید تا قبل از شروع شیوع بیماری در ووهان چین در دسامبر ۲۰۱۹ ناشناخته بوده است.

[aparat id=”zfQOb”]

علائم ویروس کرونا چیست؟

شایع‌ترین علائم COVID-19 تب ، خستگی و سرفه خشک است. برخی از بیماران ممکن است درد در بخش‌های مختلف بدن، آبریزش بینی،گرفتگی بینی، گلودرد یا اسهال داشته باشند. این علائم معمولاً خفیف هستند و به تدریج شروع می‌شوند. برخی از افراد به این ویروس مبتلا شده‌اند اما علائمی ندارند و احساس ناخوشی نمی‌کنند. اکثر افراد (حدود ۸۰درصد) بدون نیاز به درمان خاص بهبود می‌یابند. از هر ۶ نفری که مبتلا به COVID-19 می شوند، ۱ نفر به طور جدی بیمار می‌شوند و دچار سختی در نفس کشیدن می‌شوند. افراد مسن و افرادی مشکلات پزشکی اساسی مانند فشار خون بالا، مشکلات قلبی یا دیابت دارند، بیشتر احتمال دارد به بیماری جدی مبتلا شوند. حدود ۲ درصد از مبتلایان به این بیماری فوت شده‌اند. افراد مبتلایی که تب، سرفه و مشکل در تنفس دارند، باید به دنبال مراقبت پزشکی باشند.

ویروس کرونا چگونه منتشر می‌شود؟

افراد می‌توانند از طریق مبتلایان به ویروس COVID-19 مبتلا شوند. ممکن است به این ویروس مبتلا شوند.این ویروس از فرد به فرد و از طریق ذرات ریز آب بینی یا دهان که هنگام سرفه یا بازدم فرد مبتلا پخش می‌شوند، منتقل می‌شود. این ترشحات روی سطوح و اشیاء اطراف فرد می‌نشیند. افراد دیگر با لمس کردن این سطوح یا اشیاء با دست و سپس لمس چشم، بینی یا دهان خود، به این ویروس مبتلا می‌شوند. افراد همچنین با تنفس ذرات ریز آب منتشر شده از سرفه یا بازدم فرد آلوده به COVID-19 مبتلا می‌شوند. به همین دلیل  مهم است که با فرد مبتلا حداقل یک متر فاصله را رعایت کنید.

سازمان بهداشت جهانی به تحقیقات در مورد نحوه‌های شیوع این ویروس کمک می‌کند و یافته‌های جدید را منتشر خواهد کرد

آیا ویروسی که موجب بیماری COVID-19 می‌شود می‌تواند از طریق هوا منتقل شود؟

بنا بر تحقیقاتی که تا به امروز انجام شده، ویروسی که باعث بیماری COVID-19 می‌شود، در اصل از طریق تماس با ذرات ریز تنفسی منتقل می‌شود تا ا طریق هوا. برای اینکه بهتر متوجه شوید جواب سوال قبلی را ببینید: «ویروس COVID-19 چگونه منتشر می‌شود؟

آیا ویروس کرونا می‌تواند از طریق فردی که علائمی ندارد منتقل شود؟

روش اصلی که این بیماری شیوع پیدا می‌کند، از طریق ذرات ریز آب است که توسط فردی که سرفه می‌کند در هوا پخش می‌شود. احتمال اینکه از بیماری را از فردی که مطلقا علائم COVID-19 ندارد بسیار پایین است. اما اکثر افراد مبتلا به ویروس COVID-19 علائم خفیفی را تجربه می‌کنند. به احتمال زیاد این مسئله در مراحل اولیه بیماری درست است. اما ممکن است بیماری COVID-19 را از فردی که مبتلاست و فقط سرفه خفیف دارد و احساس مریضی نمی‌کند، بگیرید. سازمان بهداشت جهانی به تحقیقات در مورد نحوه‌های شیوع این ویروس کمک می‌کند و یافته‌های جدید را منتشر خواهد کرد.

آیا ویروس کرونا از مدفوع فرد مبتلا به بیماری قابل انتقال است؟

به نظر می‌رسد که ریسک ابتلا به بیماری COVID-19 از طریق مدفوع فرد مبتلا بسیار پایین باشد. اما تحیقات اولیه نشان می‌دهد که ویروس می‌تواند در مدفوع برخی از مبتلایان وجود داشته باشد اما شیوع این بیماری از طریق مدفوع راه انتقال اصلی نبوده است. سازمان بهداشت جهانی به تحقیقات در مورد نحوه‌های شیوع این ویروس کمک می‌کند و یافته‌های جدید را منتشر خواهد کرد.به دلیل اینکه ریسک این مسئله وجود دارد، بهتر است دست‌های خود را مرتب بعد از رفتن به دستشویی و قبل از خوردن غذا بشویید.

برای جلوگیری از انتشار ویروس کرونا و مراقبت از خود چه کارهایی می‌توانم انجام دهم؟

اقدامات مراقبتی برای همه

اقدامات حفاظتی برای افرادی که به مناطق شیوع ویروس کرونا (در دوهفته اخیر) سفر داشته‌اند

چقدر احتمال دارد که به ویروس کرونا مبتلا شوم؟

آیا باید نگران ویروس کرونا باشم؟

چه کسانی در خطر ابتلای شدید به بیماری هستند؟

در حالی که ما هنوز در مورد نحوه اثر COVID-19 بر افراد درحال تحقیق هستیم، به نظر می‌رسد افراد مسن و افراد با سابقه مشکلات پزشکی قبلی (مانند فشار خون بالا، مشکلات قلبی و دیابت) بیشتر از سایر افراد به بیماری شدید دچار می‌شوند.

آیا آنتی‌بیوتیک‌ها در پیشگیری یا درمان کرونا COVID-19 موثرند؟

خیر. آنتی‌بیوتیک‌ها روی ویروس‌ها عمل نمی‌کنند و فقط برای عفونت‌های باکتریایی عمل می‌کنند. عامل بیماری کرونا COVID-19 ویروس است بنابراین آنتی‌بیوتیک تاثیری ندارد. آنتی‌بیوتیک‌ها نباید برای پیشگیری از بیماری کرونا COVID-  ۱۹ استفاده شوند. تنها در صورت تجوز پزشک برای درمان عفونت‌های باکتریایی قابل استفاده هستند.

آیا واکسن یا دارویی برای درمان ویروس کرونا وجود دارد؟

هنوز خیر. تا به امروز هیچ واکسن یا داروی ضد ویروس خاصی برای جلوگیری یا درمان COVID-19  وجود ندارد. گرچه افرادی که مبتلا شدند برای رفع علائم بیماری باید مورد مراقبت قرار بگیرند. افراد با بیماری شدید باید بستری شوند. اغلب افراد مبتلا به لطف مراقبت‌های حمایتی بهبود پیدا می‌کنند.

واکسن‌های احتمالی و برخی داروهای درمانی خاص در دست تحقیق و مرحله تست آزمایشات بالینی هستند. سازمان بهداشت جهانی تلاش‌ها برای تولید واکسن و داروهای پیشگیری و درمان COVID-19 را هماهنگ می‌کند.

مؤثرترین راه برای محافظت خود و دیگران در برابر COVID-19 شستشوی مرتب دست‌ها، پوشاندن دهان در زمان سرفه با دستمال یا آرنج و رعایت فاصله حداقل یک متری با افرادیست که سرفه یا عطسه می‌کنند.

آیا ویروس کرونا مشابه سارس SARS است؟

خیر. ویروسی که موجب بیماری کرونا COVID-19 می‌شود و ویروسی که منجر به سارس (سندروم تنفسی حاد) می‌شود به صورت ژنتیکی مرتبط هستند اما متفاوت از هم هستند. سارس کشنده‌تر از کرونا COVID-19 است اما سرعت شیوع آن کمتر از COVID-19 است. هیچ‌گونه همه‌گیری از سال ۲۰۰۳ تا به حال در مورد سارس در جهان رخ نداده است.

آیا برای محافظت از خودم باید ماسک بپوشم؟

افرادی که علائم تنفسی، مانند سرفه ندارند، نیاز به پوشیدن ماسک پزشکی ندارند. سازمان بهداشت جهانی استفاده از ماسک را به افرادی که علائم کرونا COVID-19، و کسانی‌که علائمی مانند سرفه یا تب دارند، توصیه می‌کند.

استفاده از ماسک‌ها برای پرسنل مراکز درمانی و کسانی‌که از بیماران مراقبت می‌کنند ( چه در خانه و چه در مراکز درمانی) بسیار ضروری است.

برای جلوگیری از اتلاف منابع گران‌بها و استفاده نادرست از ماسک، سازمان بهداشت جهانی توصیه به استفاده منطقی از ماسک می‌کند. تنها در صورتی‌که علائم تنفسی (مثل سرفه یا عطسه) دارید، مشکوک به ابتلا به علائم خفیف کرونا هستید، یا از شخصی که مشکوک به ابتلا به کرونا COVID-19 است مراقبت می‌کنید، از ماسک استفاده کنید. فرد مشکوک به کرونا فردی است که به مناطقی که ابتلا به کرونا در آن گزارش شده سفر کرده، یا در تماس با شخصی بوده که به این مناطق سفر کرده و به ویروس مبتلا شده است.

موثرترین راه‌های محافظت از خود و دیگران در برابر ویروس کرونا این است که به طور مرتب دست‌های خود را تمیز کنید، در هنگام سرفه کردن دهان خود را با دستمال یا آرنج خود بپوشانید و با کسی که در حال عطسه یا سرفه کردن است فاصله حداقلی یک متر را رعایت کنید. برای اطلاعات بیشتر، بخش توصیه های عمومی را ببینید.

چگونه ماسک را روی صورت خود گذاشته، برداشته و آن را دور بیاندازیم؟

مدت زمان دوره نهفتگی ویروس کرونا COVID-19 چقدر است؟

دوره نهفتگی، به معنی فاصله زمانی ابتلا به ویروس تا شروع علائم بیماری است. محاسبات صورت‌گرفته دوره نهفتگی ویروس کرونا COVID-19  از ۱ تا ۱۴ روز، در اغلب موارد حدود ۵ روز است. این تخمین‌ها با برآورد داده‌های بیشتر، به روز رسانی خواهند شد.

آیا ممکن است حیوانات، موجب آلودگی انسان‌ها به ویروس کرونا شوند؟

کروناویروس‌ها خانواده بزرگی از ویروس‌ها هستند که در حیوانات رایج‌اند. انسان٬ها به ندرت به این ویروس‌ها که ممکن است به انسان‌های دیگر نیز منتقل شوند، مبتلا شده‌اند. به عنوان مثال، منبع ویروس سارس گربه ی زباد بوده و ویروس مرس توسط شتر یک کوهانه یا شتر عربی منتقل می‌شود. احتمال آلودگی به ویروس کرونا COVID-19 از طریق منابع حیوانی هنوز تایید نشده‌است.
برای محافظت از خود، به عنوان مثال زمانی‌که به بازارهای فروش حیوانات زنده می‌روید، از تماس مستقیم با حیوانات و سطوحی که با حیوانات در تماس‌اند، خودداری کنید. برای جلوگیری از آلوده‌شدن توسط مواد غذایی خام، مثل گوشت خام، شیر یا دیگر محصولات حیوانی، از رعایت روش‌های ایمنی غذایی معمول اطمینان حاصل کنید و از مصرف محصولات حیوانی خام یا محصولاتی که به خوبی پخته نشده‌اند، خودداری کنید.

آیا ممکن است ویروس کرونا را از حیوان خانگی خود بگیرم؟

خیر، تاکنون موردی از ابتلای حیوانات خانگی مثل گربه و سگ به ویروس کرونا، یا اینکه آنها ناقل ویروس باشند، مشاهده نشده‌است.

ویروس برای چه مدت بر روی سطوح زنده می ماند؟

اینکه ویروس کرونا برای چه مدت روی سطوح زنده می‌ماند مشخص نیست، اما به نظر می‌رسد این ویروس شبیه به سایر ویروس‌های هم‌خانواده‌اش رفتار می‌کند. مطالعات نشان می‌دهند که کروناویروس‌ها(از جمله اطلاعات اولیه در مورد ویروس کرونا) ممکن است به مدت چند ساعت تا چند روز بر روی سطوح باقی بماند.

این زمان تحت شرایط مختلف می‌تواند متفاوت باشد (به عنوان مثال نوع سطح، دما یا رطوبت محیط.) اگر در مورد آلوده بودن سطحی شک دارید، آن سطح را با مواد ضدعفونی‌کننده ی ساده مثل الکل تمیز کنید تا ویروس را ا‌ز بین برده و از خود و دیگران در برابر آن محافظت کنید. دست‌های خود را با دستمال حاوی الکل تمیز کنید یا آنها را با آب و صابون بشویید. از تماس دست با چشم، دهان و بینی خود پرهیز کنید.

آیا دریافت بسته از محلی که شیوع COVID-19 در آن محل گزارش‌شده، بی خطر است؟

بله، احتمال آلودگی کالاهای تجاری کم است و ریسک انتقال ویروس کرونا از بسته ای که برای مدتی در فرآیند انتقال در محل‌های مختلف جابه‌جا شده و در معرض شرایط و درجه حرارت‌های مختلف قرار گرفته نیز کم است.

چه کارهایی را نباید انجام دهم؟

مواردی که در زیر مطرح شده، برای مقابله با کرونا تاثیری نداشته و حتی می‌توانند مضر باشند:

خروج از نسخه موبایل