ویتامین A : هر چیزی که باید در مورد آن بدانیم

ویتامین A یک ویتامین ضروری برای رشد و نمو سلول ، بینایی ، عملکرد سیستم ایمنی و تولید مثل است. ویتامین A  یک آنتی اکسیدان قدرتمند است و به عنوان یک هورمون در بدن عمل می کند و بر بیان ژن ها تأثیر می گذارد و از این طریق بر فنوتیپ تأثیر می گذارد. همچنین به عملکرد صحیح قلب ، ریه ها ، کلیه ها و سایر ارگان ها نیز کمک می کند.

انواع ویتامین A به اشکال مختلف یافت می شود. ویتامین A  در گوشت ، ماهی و لبنیات ، میوه ها ، سبزیجات و سایر محصولات گیاهی وجود دارد. رتینول شکل غالب و فعال ویتامین A است که در خون یافت می شود. رتینیل پالمیتات فرم ذخیره ویتامین است. بتاکاروتن پیش ماده ویتامین A است و در گیاهان یافت می شود. بتاکاروتن  ، به خودی خود یک آنتی اکسیدان است که در صورت نیاز بدن ، به ویتامین A تبدیل می شود ، بنابراین خطر مصرف بیش از حد یا سمیت وجود ندارد.

فواید ویتامین A

از آنجا که ویتامین A بر طیف گسترده ای از عملکردهای بدن تأثیر می گذارد ، کمبود آن می تواند منجر به بروز مشکلات مختلفی شود که شامل:

مقدار کافی ویتامین A میتواند به کاهش خطر سرطان کمک شایانی کند. مصرف کافی کاروتنوئیدها از میوه و سبزیجات باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان ریه میشود اما استفاده از مکمل های بتاکاروتن و ویتامین نتایج مشابهی را نشان نداده است. یک متاآنالیز نشان می دهد که برخی از انواع ویتامین A ممکن است به محافظت در برابر سرطان پروستات کمک کند. مطالعات انجام شده در ژاپن حاکی از آن است که بتاکاروتن ممکن است به جلوگیری از سرطان روده بزرگ کمک کند.

درمان دیابت نوع ۲

اسید رتینوئیک از مشتقات ویتامین A ، برای عادی سازی قند خون در موش های مبتلا به دیابت یافت شده است.

پوست و مو سالم

ویتامین A در رشد کلیه بافتهای بدن از جمله پوست و مو از اهمیت زیادی برخوردار است. این ماده در تولید سبوم (sebum)  ، روغنی که به حفظ سطح رطوبت در پوست و مو کمک می کند ، کمک می کند.

منابع ویتامین A

رتینول که شکل فعال ویتامین  Aست ، فقط از منابع حیوانی تهیه می شود. غنی ترین منابع رتینول عبارتند از:

کاروتنوئید یک رنگدانه نارنجی است که به رنگ برخی میوه ها و سبزیجات کمک می کند. منابع گیاهی سرشار از کاروتنوئیدها عبارتند از:

غذاهای گیاهی سرشار از بتاکاروتن شامل موارد زیر است:

 

میزان مصرف ویتامین  A

میزان توصیه شده مصرف ویتامین A با توجه به سن و جنس متفاوت است. این ماده به چندین شکل موجود است و میزان ویتامین A موجود در مواد غذایی اغلب به عنوان معادل فعالیت رتینول (RAE) اندازه گیری می شود. یک RAE برابر با ۱ میلی گرم از رتینول ، ۱۲ میلی گرم بتاکاروتن یا ۳.۳۳ واحد بین المللی (IU) ویتامین A است.

مصرف توصیه شده ویتامین A بر حسب سن به شرح زیر است:

چه کسی در معرض کمبود است؟

بالاترین خطر کمبود در موارد زیر است:

داروی کاهش وزن Orlistat ، که با نام های Alli و Xenical نیز شناخته می شود ، توانایی بدن در جذب ویتامین های محلول در چربی مانند ویتامین A را کاهش می دهد و خطر کمبود را افزایش می دهد. مکمل های ویتامین A برای کسانی که در جذب مواد مغذی مشکل دارند وجود دارد ، اما بهتر است نیازها از طریق غذا تامین شود ، نه از طریق داروومکمل ها. استفاده از مکمل ها می تواند نقایص احتمالی سایر مواد مغذی را برطرف کند ، که به طور بالقوه منجر به مشکلات حاد و طولانی مدت در سلامت می شود.

خطرات مصرف بیش از ندازه ویتامین A

ویتامین A در صورتی می تواند سمی باشد که به مقدار زیاد یا از طریق رژیم غذایی یا مکمل مصرف شود. میزان تحمل پذیری (UL) برای ویتامین A با توجه به سن متفاوت است:

مصرف بیش از حد ویتامین A می تواند سمی باشد و می تواند منجر به:

زنان باردار نباید بیشتر از میزان توصیه شده ویتامین A مصرف کنند زیرا رتینول با ناهنجاری های جنین در ارتباط است. رتینول همچنین به عنوان کرم ضد پیری پوست موجود است. این کرم نیز نباید توسط زنان باردار استفاده شود. بتاکاروتن و سایر کاروتنوئیدها به اندازه رتینول سمی نیستند ، زیرا این مواد فقط در صورت نیاز به ویتامین A تبدیل می شوند. بیشترین خطر مربوط به مکمل ها است.

افرادی که برای درمان آکنه ایزوترتینوئین یا Roaccutane مصرف می کنند باید مراقب باشند که بیش از حد ویتامین A مصرف نشود و از مکمل های ویتامین A نیز خودداری شود ، زیرا این دارو مشتق ویتامین A است. یک رژیم غذایی سالم و متعادل باید ویتامین A کافی را بدون نیاز به مکمل ها تأمین کند.

خروج از نسخه موبایل