خواص گیلاس و آلبالو؛ ۱۲ دلیل مهم برای مصرف این میوه‌‌های تابستانی

گیلاس از میوه‌های بسیار خوش‌طعم تابستان‌ است که مواد مغذی فراوانی دارد و یک فنجان آن حاوی ۹۰ کالری است که در سلامتی بدن و حتی طول عمر انسان بسیار مؤثر است. بنابر نظر متخصصان تغذیه، گیلاس سرشار از آنتی اکسیدان، ویتامین‌ و فیبر است و در پیشگیری از سرطان و تقویت حافظه به افراد مسن کمک می‌کند. در ادامه‌ی مقاله، خواص گیلاس و آلبالو را به‌طور کامل معرفی خواهیم کرد.

۱. بهبود ورم مفاصل و مشکلات تورمی در بدن

آلبالو و گیلاس، سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هایی‌ هستند که می‌توانند از مقدار نیترواکسید در بدن بکاهند. ترکیب شیمیایی نیترواکسید باعث ایجاد بیماری‌هایی چون آرتروز و روماتیسم مفصلی می‌شود. همچنین محققان دانشگاه بوستون، به‌مدت یک سال ارتباط بین مصرف گیلاس و خطر عود نقرس را در ۶۳۳ نفر مبتلا، مشاهده و بررسی کردند.

نتایج این تحقیق نشان داد که مصرف گیلاس در یک دوره‌ی دو روزه می‌تواند از حملات نقرس تا ۳۵ درصد بکاهد. حتی خطر عود این بیماری با مصرف گیلاس در کنار داروی آلوپورینول تا ۷۵درصد کاهش نشان داد.

همچنین آلبالو و گیلاس ارزش آنتی‌اکسیدانی بالایی دارند و از گردش عوامل التهاب‌زا، مانند پروتئین واکنش سی (CRP) تولیدشده در کبد، در جریان خون بدن می‌کاهند.

۲. کمک به پایین آوردن قند خون در مبتلایان به دیابت

از خواص آلبالو و گیلاس می‌توان به وجود آنتی‌اکسیدان آنتوسیانین اشاره کرد.

در واقع آنتوسیانین رنگ‌سازی طبیعی است که رنگ‌دانه‌های میوه‌ها را تولید می‌کند و برای سلامت بدن، فواید بی‌شماری دارد. در بررسی‌های آزمایشگاهی دانشگاه میشیگان روی سلول‌های لوزالمعده‌ی حیوانات، مشخص شده که آنتوسیانین می‌تواند تولید انسولین را تا ۵۰ درصد افزایش دهد. البته این آزمایش هنوز روی انسان صورت نگرفته است و محققان توصیه می‌کنند، افراد مبتلا به دیابت از مصرف شربت گیلاس و آلبالو یا گیلاس شکری‌شده، به‌دلیل داشتن شکر اضافه و رنگ‌دانه‌های کمتر پرهیز کنند.

۳. کاهش خطر بیماری‌های قلبی

آلبالو درست مانند داروهای تجویزی برای تنظیم چربی و قند خون در بیماران مبتلا به سندرم متابولیک (سوخت‌وسازی) که به سلامت قلب‌ و عروق‌شان کمک می‌کند، مفید است.

در بررسی‌هایی که روی فشارخون سیستولیک و همچنین حرکت، تعادل و هماهنگی در اندام‌های موش‌های مستعد سکته‌ی قلبی انجام شد، نشان داد که ترکیب آلبالو و داروی اکتوس (Actos) می‌تواند بیماری‌های عدم تعادل و هماهنگی را بهبود ببخشد و از فشار خون بالا بکاهد. از طرفی مواد مغذی موجود در آلبالو وگیلاس، همچون ویتامین‌ها، آنتی‌اکسیدان‌های فلاونوئید و کاروتنوئید و مواد معدنی فسفر، برای قلب و عروق بسیار مفید هستند.

این مواد، قلب را تقریبا از تمام صدمات اکسیدان‌ها دور نگه می‌دارند، ضربان قلب را تنظیم و از سفت‌شدن رگ‌های خونی پیشگیری می‌کنند. همچنین با کاهش کلسترول بد و فشار خون، از خطر حملات قلبی می‌کاهند و در‌عین‌حال ماهیچه‌های قلب را تقویت می‌کنند.

۴. کاهش خطر انواع سرطان‌ها

فلاونوئیدها، کاروتنوئیدها و ویتامین‌های A و C، ترکیبات ضدسرطان بسیار قدرتمندی هستند و به‌طور مؤثری از رشد سلول‌های سرطان‌زا و افزایش رادیکال‌های آزاد که منجر به تولید سلول‌های سرطانی جدید می‌شوند، پیشگیری می‌کنند.

همچنین فیبرهای موجود در آلبالو و گیلاس در کاهش خطر سرطان روده‌ی بزرگ بسیار مؤثرند. درضمن مصرف این فیبرها به کاهش وزن افراد کمک می‌کند. اضافه‌وزن یکی از عوامل افزایش خطر ابتلا به انواع سرطان‌هاست. آلبالو با تنظیم سوخت‌وساز بدن، باعث کم‌شدن چربی‌های اضافه، به‌ویژه شکمی، می‌شود.

۵. بهبود حافظه و عملکرد مغز

همان‌طور که در ابتدای مقاله گفته شد، آلبالو و گیلاس‌ منبع خوبی از آنتوسیانین هستند و این رنگ‌ساز طبیعی می‌تواند عملکرد حافظه را بهبود بخشد. در تحقیقاتی که روی موش‌ها انجام شد، آنتوسیانین توانست حافظه و مهارت‌های حرکتی موش‌ها را تقویت کند. درضمن فلاونوئید و کاروتنوئیدهای موجود در این میوه‌ها، کارایی مغز و حافظه را بالا می‌برد و مغز را فعال نگه می‌دارند.

افرادی که می‌خواهند در کهنسالی، همچنان ذهنی روشن و فعال داشته باشند، بهتر است به‌اندازه‌ی کافی آلبالو وگیلاس مصرف کنند. درضمن ویژگی‌های آنتی‌اکسیدانی این میوه‌ها باعث دور ماندن سیستم عصبی از اختلال‌های مربوط به دوران کهنسالی می‌شود. همچنین در درمان اختلال‌های عصبی مانند آلزایمر، پارکینسون، افسردگی، ناامیدی، نگرانی بی‌دلیل و اضطراب مزمن مفیدند.

۶. خواب خوب شبانه

مصرف یک لیوان آب آلبالو می‌تواند زمان کلی و کیفیت خواب را افزایش دهد. ملاتونین در بدن، مسئول تنظیم ساعت درونی بدن و چرخه‌های خواب-بیداری فرد است. ترکیب ملاتونین و ویژگی‌های ضدالتهاب آلبالو موجب خواب باکیفیت در افراد می‌شود.

آب گیلاس هم اثر مفیدی روی خواب فرد می‌گذارد. همچنین محققان دانشگاه پنسیلوانیا و روچستر با بررسی عادت خواب ۱۵ بزرگ‌سال که به‌مدت دو هفته، صبح‌ها و شب‌ها، یک فنجان آب گیلاس نوشیدند، متوجه‌ کاهش چشمگیر بی‌خوابی در این افراد شدند.

درحقیقت آنها هر بار که شب‌هنگام به رخت‌خواب می‌رفتند، به‌طور متوسط فقط ۱۷ دقیقه‌ی بعد به خواب می‌رفته‌اند. آلبالو و گیلاس را می‌توان به‌جای داروهای خواب استفاده کرد.

۷. ویژگی‌های ضدپیری

آلبالو و گیلاس با وجود آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین‌هایی مانند ویتامین C می‌توانند اثرات رادیکال‌های آزاد را خنثی کنند. افزایش رادیکال‌های آزاد در بدن باعث پیر شدن یا اثرگذاری اکسیدان‌ها می‌شود.

تباهی لکه‌ی زرد در چشم، ازدست‌دادن مو، چین‌وچروک پوست، کاهش میل جنسی و همچنین سرطان‌های روده‌ی بزرگ و پروستات از عوارض فعالیت رادیکال‌های آزاد و اکسیدان‌ها هستند. اما با مصرف این میوه‌ها می‌توان از این مشکلات تاحد امکان دور ماند.

۸. سیستم ایمنی

آنتی‌اکسیدان‌های موجود در آلبالو و گیلاس، علاوه‌براینکه بدن را از صدمات رادیکال‌های آزاد محفوظ نگه‌ می‌دارند، می‌توانند سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند. همچنین به‌وسیله‌ی آن، بدن را از ابتلا به عفونت‌های باکتریایی، ویروسی و قارچی حفظ کنند.

به‌ویژه اینکه با تقویت سیستم ایمنی بدن، می‌توانند جلوی عفونت مجرای ادراری، روده‌ی بزرگ، روده‌ی کوچک و سیستم دفع فضولات بدن را بگیرند. مصرف این میوه‌ها از بروز سرفه و سرماخوردگی پیشگیری می‌کند و فرد را از ابتلا به آنفولانزا و انواع تب‌های دیگر دور نگه می‌دارند.

۹. کمک به هضم غذا

فیبر موجود در آلبالو و گیلاس، یبوست را درمان و اسید موجود در آنها به هضم غذا کمک می‌کند. در ضمن آنتی‌اکسیدان‌های این میوه‌ها، دستگاه گوارش را فعال و مرتب نگه‌ می‌دارند. آنتی‌اکسیدان فلاونوئید، کیسه‌ی صفرا و مایعات گوارش را تحریک می‌کند و در همان حال، ویتامین‌ها در جذب مناسب مواد مغذی اثر می‌گذارند.

۱۰. مراقبت از چشم‌ها

آنتی‌اکسیدان‌های آلبالو و گیلاس علاوه‌بر فوایدی که درمورد آنها گفتیم، نقش مهمی در مراقبت از چشم‌ها دارند. آنها از چشم‌ها در برابر صدمات ناشی از رادیکال‌های آزاد و پیری مانند ازدست‌دادن بینایی، تباهی لکه‌ی زرد در چشم و خشکی چشم مراقبت می‌کنند. در ضمن این آنتی‌اکسیدان‌ها موجب تسکین خستگی و کاهش تورم چشم می‌شوند و فشار داخلی چشم را در وضعیت مناسب قرار می‌دهند. آنها همچنین چشم‌ها را از ابتلا به عفونت‌های چشمی دور نگه‌ می‌دارند.

۱۱. ریکاوری پس از ورزش

آب گیلاس برای ریکاوری پس از ورزش ایده‌آل است. این میوه‌ی باارزش به‌طور طبیعی سرشار از ماده‌ی معدنی پتاسیم است. پتاسیم تمام ضربات الکتریکی سراسر بدن را هدایت می‌کند. در ضمن این ماده‌ی معدنی به حفظ فشار خون در وضعیت مناسب و پرآبی بدن، ریکاوری ماهیچه، پالس‌های عصبی، هضم غذا، تعداد مناسب ضربان قلب و تعادل pH خون کمک می‌کند. هر فنجان گیلاس حاوی ۳۳۰ میلی‌گرم پتاسیم است که ۱۰ درصد نیاز روزانه را تأمین می‌کند.

۱۲. کاهش تورم

بیشتر مواقع افراد وقتی گرفتار درد ناشی از تورم می‌شوند، به سراغ داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی می‌روند، اما این داروها عوارض خطرناکی دارند و مصرف طولانی‌مدت آنها به بدن صدمه می‌زند و حتی ممکن است حساسیت‌زا باشند. در تحقیقی که سال ۲۰۰۴ روی حیوانات انجام شده بود، محققان دریافته بودند که مکمل‌های آب گیلاس می‌توانند از التهاب و درد در حیوانات بکاهند. این بررسی نوید یافتن روش درمانی تورم در انسان را می‌دهد.

از دیگر فواید این میوه‌های باارزش باید گفت، هرچه رنگ گیلاس تیره‌تر باشد، به‌دلیل اینکه محتوای آنتی‌اکسیدانی آن بیشتر می‌شود، مفیدتر است. فروکتوز موجود در آلبالو و گیلاس بدون اینکه به افراد دیابتی صدمه بزند، بخشی از انرژی موردنیاز بدن‌شان را فراهم می‌کند. اسیدها و فلاونوئیدهای آلبالو و گیلاس‌ها اشتهاآورهای خوبی هستند.

از خوردن این میوه‌های خوشمزه لذت ببرید و درعین‌حال از فواید عالی آنها بهره‌مند شوید.

سعید کرامت

علاقمند به حوزه استارتاپ

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا