اول «آگاهی»، دوم پیشگیری، سوم درمان!

صبر کنید! فرمول تغییر کرده؛ به این جملات توجه کنید:
اول پیشگیری؛ دوم درمان؛
یا
پیشگیری بهتر از درمان است.
حتماً این جملهها و جملاتی شبیه به اینها را بارها و بارها شنیدهاید؟
آیا این جملات درست هستند؟
معلومه که نه!
حلقۀ گمشدهای در این نوع جملهها پنهان است که سالیان زیاد از دید عموم مخفی مانده؛ یعنی عدهای سودجو اجازۀ دانستن آن را به دیگران ندادهاند؛ این حلقه گمشده همان «آگاهی» است.
آیا قبول دارید که ما باید نسبت به امور روزانه، حرفهای که در آن مشغولیم، رشتۀ درسی که مطالعه میکنیم و همۀ کارها و فعالیتهای روزانه خود، ابتدا آگاهی کافی داشته باشیم؟
بدیهی است که نیاز داریم نسبت به غذاهای مصرفی خود نیز، ابتدا آگاهی نسبی داشته باشیم؛ آگاهی از خواص میوهها و سبزیها؛ سپس با توجه به این آگاهی، بتوانیم تشخیص دهیم که آیا رژیم غذاییمان، مسیری بهسوی سلامتی است یا خیر؟
برای شناخت مسیر درست، لازم است که اطلاعاتی نسبی دربارۀ خودمان، غذای مصرفی و رفتارهایمان داشته باشیم تا بتوانیم با توجه به این اطلاعات و دادهها، راه درست را تشخیص دهیم.
انسان شبیه به یک کشتی بادبانی است که در تلاش است مسیری را برای رفتن به ساحل پیدا کند؛ این کشتی در دریای وسیعی قرار دارد که هر چهار طرف آن را آبهای زیادی فراگرفتهاند؛ ساحلی دیده نمیشود. اگر انسان، شناختی از مسیر نداشته باشد، نمیتواند مطمئن شود که بادی در حال وزش است، باد مخالف است یا موافق؛ در شرایطی که ساحل را نمیبینیم و از مسیر صحیح به سمت ساحل اطلاعاتی نداریم، عملاً برای ما، وزیدن باد موافق و مخالف هیچ معنایی ندارند. متوجه منظورم میشوید؟
حالا تصور کنید که ساحل از دور نمایان است و کشتی میتواند با توجه به وزش باد، به سمت ساحل پیش برود یا از آن دور شود. در این شرایط، حالا جهت وزش باد اهمیت پیدا می کند، ناخدا میتواند تشخیص دهد که آیا این باد، حالا بادی موافق و به سمت ساحل است یا مخالف.
چیزی که باعث میشود که ناخدا مسیر درست را از نادرست تشخیص دهد، استفاده از قطبنماست که جهت را با توجه به شرایط کشتی به ناخدا نشان میدهد.
و البته این مثال میتواند بهخوبی اهمیت آگاهی از امور را برای انسان آشکار کند. «آگاهی» مانند قطبنمای کشتی عمل میکند؛ انسان در هر لحظه که اراده کند میتواند خود را ارزیابی کند که آیا در این شرایط، در این تصمیم و در این رژیم غذایی، امکان پیشرفت وجود دارد یا نه. آیا رژیم غذایی انتخابشده، سلامتی را برای من به ارمغان خواهد آورد یا نه.
بهطور مثال در بحث تغذیه، اگر ما بدانیم که فقط با کاری ساده مثلاً با افزودن چند عدد آلو بخارا یا تمبرهندی به رژیم غذایی خود، میتوانیم بر یبوست چندین و چندساله و دردناک خودمون غلبه کنیم، حتماً این کار را انجام خواهیم داد.
آلو، تمبر هندی، تخمهکدو، کاهو، گلابی و برخی از سبزیها که فیبر فراوانی دارند و برای مقابله با یبوست اهمیت زیادی دارند؛ درحالیکه برنج، سیبزمینی، ماکارونی، نان بدون سبوس و برخی دیگر از کربوهیدرات ها، خشکی مزاج میآورند و فرد را دچار یبوست میکنند.
و یا برای پخت غذاهای خانگی و حاوی سبزیجات مثل قورمه سبزی، کوکو، کوفته، خورشت کرفس، سبزی پلویی، و یا انواع آشها و سوپها، از یکسری از سبزیجات خشک معطر و بهداشتی و طبیعی و در دسترس در آشپزی استفاده کنیم بجای خوردن غذاهای فست فودی تا هم بتوانیم از خواص و فرکانس طبیعی این سبزیجات ارگانیک بهره مند بشیم و هم برای پخت این غذاها در زمان و هزینه هامون هم صرفهجویی کرده باشیم.
اینها فقط نمونه هایی از این آگاهی و تغییر کوچک در رژیم غذایی و مصرفی ما هست که میتواند به شکل معجزه آسایی مسیر زندگی ما را تغییر دهد. اگر فردی بیمار نباشد، انگیزه بیشتری برای زندگی و تلاش و شکوفایی دارد اما اگر دچار بیماری شود، تنها به سلامتی فکر میکند و از انگیزه و تلاش و شکوفایی دیگر خبری نخواهد بود و یا لااقل به سختی میتواند به آنها هم فکر کند. پس رعایت رژیم صحیح، نه تنها مفید، بلکه برای هرکدام از ما ضروری است.
تا زمانی که نسبت به موضوعی آگاهی کامل و کافی نداشته باشیم، چگونه میتوانیم نسبت به آن موضوع تصمیم بگیریم؟ چگونه میتوانیم بدون تحقیق و شناخت و فقط از روی شنیدهها، حرفها، رسانه یا نظرات دیگران، آنهم بدون منبع و مدرک و با کلی مجهولات، نسبت به یک ماده غذایی نظری بدهیم. یا تشخیص بدهیم تصمیممان واقعاً درست بوده است یا غلط؟ یا بگوییم که آیا این مادۀ غذایی مفید است یا مضر؟
اگر از افراد مختلف بپرسیم «نمک ضرر دارد یا نه؟» آنها بدون هیچگونه تفکر و آگاهی جواب میدهند «بله! ضرر داره!»
دوباره میپرسم: «اگر نمک ضرر داشت چرا گذشتگان ما قبل و بعد از هر وعدۀ غذایی مقداری نمک مصرف میکردند و بسیاری از بیماریهای خود را تنها از این طریق درمان میکردند؟ چرا آمار فشارخون درگذشته بسیار کمتر از حالا بوده است؟ چه تناقضی در این میان وجود دارد؟» مسلماً آنها فقط نگاه میکنند و جوابی برای این پرسشها ندارند!
یا میپرسیم: آیا لیموترش قند دارد؟ جواب میدهند: بله!
ما میپرسیم: پس چرا خدا در بین میوهجات و سبزیها نام یکی از قلیاییترین مرکبات را لیموترش گذاشته است؟
آیا آب لولهکشی شهری سالم است؟ بله!
پس چرا به آب، کلر یا فلوراید میزنند تا میکربهای آب را بکشد؟ مگر همان کلر و فلوراید باعث صدمات و بیماریهای جبرانناپذیرتری نخواهد شد؟
بخش زیادی از بیماریها دردها، رنجها، اضطرابها، غمها و … نتیجه تخلف از قوانین طبیعت است؛ ما سعی داریم جنبههای مختلفی از این ناآگاهی را آشکار کنیم. اغراق نیست اگر بگوییم که ریشۀ بسیاری از امراض، بیماریها و تنشهای ذهنی و عاطفی انسان، ارتباط مستقیم با عدم آگاهی او از تغذیه صحیح و طبیعی دارد. پس هرچه آگاهی ما درباره اصول تغذیه طبیعی بیشتر شود به همان نسبت بیماریهای روحی و جسمی انسان کاهش مییابد.
هیچگاه نباید گفت که: «آنچه را ما میدانیم درست است و دیگر قابلتغییر نیست؛ و امکان ندارد مفهومی درستتر از آنچه میدانیم، وجود داشته باشد.»
شناخت و رعایت از یک رژیمی که به سلامتی ما کمک میکند کار سختی نیست. کافیست به اطراف خود کمی دقیق تر نگاه کنیم و ببینیم چه موهبت هایی در کنار ما هستند که باعث می شوند ما آنها را به زندگی خود راه بدهیم و از آنها برای رسیدن به سلامتی خود همیاری بگیریم.
برگرفته از کتاب و سایت تغذیه طلایی | گنجینه ای از محصولات ارگانیک و سالم
و اما سایت hlife.ir هلثی لایف همواره در تلاش برای کشف و معرفی راهکارهای نوین سلامتی به شما عزیزان است و میکوشد تا با ارائه اطلاعات جامع و معتبر، شما را در مسیر آگاهی و سلامتی یاری دهد. هلثی لایف بهعنوان یک منبع معتبر در زمینه تغذیه و سبک زندگی سالم، با هدف ارتقاء کیفیت زندگی، محتوای مفید و علمی را به صورت مستمر به اشتراک میگذارد.
از طریق مطالب آموزشی و تخصصی این سایت، شما میتوانید با دنیای جدیدی از روشهای طبیعی و سالم برای بهبود زندگی آشنا شوید. پس، همراه ما باشید تا با آگاهی بیشتر، قدمهای موثری در راستای سلامت و خوشبختی بردارید! 🌱💚